Een hart wat niks voelt, ziet niks.

“Er is dus geen probleem als je naar de Nederlandse bevolking als geheel kijkt. Het probleem is de reactie van onze regering in Nederland en eigenlijk wereldwijd door regeringen. Ze overreageren gebaseerd op denken in termen van het individu in plaats van verantwoordelijkheid nemen voor de gehele bevolking en kijkend naar alle risico’s.”

Deze Quote had wel op miljoenen manieren geschreven kunnen worden, Klaas Hummel deed het op deze manier. Het siert hem, echt alles zit erin, maar ik vraag me af of lezers dat ook zullen zien. Enkele vrienden attendeerde mij op dit stuk, wat ik normaal gesproken niet had gezien. Na het lezen van de eerste zin zit ik al stuk. Welke bevolking op aarde zorgt nou voor problemen als geheel? Ik kom hooguit op een indianenstam uit Borneo of eentje die ik te voet liep 300 kilometer ten westen van Santos in Brazilië. Met pijl en boog knallen op helikopters en groene gifslang curry als ontbijt.

 De politiek kan alleen maar bestaan door dingen te creëren die het ten goede komt en het eigenbelang voorop stelt en waarborgt. Govern minds, government, het regeren van het brein. Dat is al duizenden jaren aan de gang. Het over reageren van politici wereldwijd neem ik ze niet kwalijk, ik verwacht niet anders meer. Dertig jaar in Spanje maakt Nederlandse politiek wat het altijd al is geweest, klein en onderdanig aan “foreign policies” vanuit het buitenland. Het zijn tenslotte henchman, handlangers en uitvoerders van een grotere groep mensen die de wereld in zijn zak heeft, of had beter gezegd. Politici, als onderdeel van iedere sociale structuur, of het bedrijven ervan, gaat anders worden. In Nederland moeten daarvoor eerst wel even wat vuiltjes weg genomen worden, die ook voor vele andere landen gelden. Corruptie. De sociale structuur die ervoor gezorgd heeft dat dit kon gebeuren hebben we zelf gevoed, het zit overal doorheen verweven. We hebben er met man en macht voor staan schreeuwen. We zijn gaan stemmen. Generaties lang, keer op keer. Dan weer rood, dan weer blauwe stropdassen die de voorkant sieren van een tijdschrift. Wie wil nou niet bedonderd worden door een “Man of the year”?

We kregen er de VN voor, de Europese Unie, de Centrale banken zelfs een World Health Organization noem het maar op. we mochten altijd zelf kiezen. Democracy, the mob rules. Nu blijkt hoe belangrijk die keuzes zijn geweest in de context van “onze gekozen cultuur”, niet dus. Hoe “voortvarend” ons stelsel echt is, is de som van de mensen die ons voorgaan. In leiderschap, kennis en waarheid. Hoe kan het dan dat juist die structuur aan de grondslag heeft gelegen van al deze ellende en onkunde? Omdat we onze macht uit handen geven als we gaan stemmen. De energie van luiheid verkleed als prestatie. Je kunt er duizend keer omheen lopen maar het is een wereldwijde epidemie. Dat geld in Den Haag, in Madrid, in Amsterdam, in Mexico, waar dan ook. “Sinds de tweede wereldoorlog is het niet meer zo erg geweest”, hoorde ik laatst. Kan zijn, maar ik zou toch meer kijken naar de 75 jaar die er tussenin liggen. De oorlog die we verloren hebben in 3 generaties is die over onze vrije wil, een stille oorlog die nu door hem te reduceren naar 1,5 meter een kans van slagen denkt te hebben. Gaan we echt de straat op? Kom maar op! Allemaal in 1 keer? Allemaal van Whatsapp naar Telegram om af te spreken? (alle Whatsapp komt bij de NSA langs, Telegram niet). Wat is het ergste wat er kan gebeuren wat ons in dit leven of in vorige levens nog niet is aangedaan? Alles is tenslotte energie. Omtrent de 75 jaar oude energie wil ik wel één ding kwijt. Het zal nooit de huidige situatie die het gecreëerd heeft kunnen oplossen, verbeteren of zelfs veranderen. Als energie implodeert verliest het scheppingskracht en verdwijnt het. Als water in een ballon die lek geprikt wordt. Alleen het omhulsel blijft over als getuige. Het is geen geheim dat meerdere regeringen over de wereld zullen verdwijnen. Welke sociale structuur het ook wordt, de overblijfselen, de gebouwen, de structuur is er om het tij te keren. De democratie was er niet om jou vrijheid te geven maar die van het baasje door het jouwe te beperken. Het liefst met de meest incompetente bestuurders aan het hoofd en de uiteindelijke klachtenprocedure. Meritocracy, the rule by merit is wat komt en werkt. Wie zet nou zijn beste afwasser in om jassen aan te nemen?

Ik reed laatst langs het Vredespaleis en zag vlaggen hangen op de straat. Blauwe en rode vlaggen met iets over 75 jaar vrijheid in Den Haag. Freedom city, sorry hoor maar over welke sociale structuur hadden we het nu? Hebben we die van de leugen al genoemd? Die heeft lang geduurd! Onder welke sociale structuur valt de Media eigenlijk?

Onder deze structuur vallen dus ook bevolkingsgroepen die decennia lang op een slinkse politieke manier in positie zijn gezet. Nothing happens by chance. Daar hoeven we het niet lang over te hebben. De enige energie die terug wil naar normaal is de agenda 2030 energie, voortkomend uit oude beginnende schimmel.

In 1 klap zijn er miljoenen armen bij, in 1 klap zien miljoenen middenklassers, ondernemers, hun harde arbeid als sneeuw voor de zon verdwijnen. In 1 klap zijn miljoenen mensen als de dood om nog met elkaar om te gaan zoals voorheen. Of vragen zich in ieder geval af hoe nu verder? Over de doden niets dan goeds, maar wie ging er nou aan wat dood?

In 1 klap is 1,5 meter een vooruitzicht op een nieuwe samenleving. Zomaar, omdat het kan en de wetenschap, de geneeskunde er maar voor moeten zorgen dat we weer beter worden en naast elkaar kunnen gaan staan.Weer die luiheid, het weggeven van je eigen verantwoordelijkheid. Of dat nog lang kan duren? Het kan morgen afgelopen zijn als er voor eens en voor altijd wordt afgerekend met het sociale systeem waar Hummel het over heeft. Maar welk sociale systeem bedoelt hij dan toch? Is het de electro magnetisch soep van de Matrix? Is het de pyramide structuur waarop Hummel doelt, het Centrale banken stelsel? Of toch het feit dat de Nederlandse monarchie en de sociale structuur die daaruit voortgroeide ver over zijn houdbaarheidsdatum heen is? Bedoelt hij die structuur? De 1,5 regel neemt weg wat een fundamenteel menselijk recht is. Het recht op samenkomst en vredige manifestatie. Het neemt weg wat we als geheel aan de wereld kunnen laten zien, en zullen laten zien,The Hague, City of Freedom. Het neemt weg wat de kiem kan zijn voor revolutie, en zal zijn. Het neemt weg waar iedereen voor leeft. Ik ben, jij bent, wij zijn en de wereld is.

Met een beetje mazzel krijgt het Vredespaleis straks een paar leuke klanten… 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.